Turizm sektörünün hızla gelişen, büyüyen sektörlerin başında geliyor olması bilinen bir gerçek. Bu hızlı değişimin büyük bir parçasını farklı tatil anlayışları ve ekonomik sebepler belirliyor. Yabanca turistlerin ülkemiz dışındaki seyahatlerinin yarattığı yeni tatil anlayışları bir süre sonra ülkemizde de yaygınlaşmaya başlıyor. Otel, pansiyon gibi yerlerdeki daha standart tatil dönemi yerini bir süredir doğada vakit geçirmeye, kamp yapmaya bırakmıştı. Beton yığınlarıyla dolu kentlerde nefes alabilecek yeşil alan sayısında yaşanan ciddi azalmalar, insanların hiç değilse tatillerde doğal alanlarda nefes almasını sağlıyor. Kırsal turizm olarak da nitelendirilen bu anlayış insanların kentlerden doğaya geçerek daha sadeleşmelerini sağlıyor. Korona pandemisinin yol açtığı kalabalık ortamlardan uzaklaşma zorunluluğu turizm farklılaşmasını oldukça hızlandırdı. Hobi bahçelerinde, park, bahçe gibi rekreasyon alanlarında geçirilen vakit artışı da bu durum ile oldukça bağlantılı.
Maceracı doğa tutkunlarının çadır, uyku tulumu gibi kamp malzemelerini sırtlanıp yaptığı kamplar dışında, kamping alanlarında yapılan tatiller de uzun zamandır Türkiye’de yapılıyor. Kamping alanları, karayolları, kent girişleri, deniz, göl, dağ gibi doğal güzelliklerin yakınlarında kurulan alanlardır. Karavan, bungalov, çadırlı kamp alanları seçenekleriyle gibi klasik kamptan biraz daha konforlu şekilde tatil yapmayı kolaylaştırıyor. Kırsal turizme doğal güzellikleriyle oldukça yatkın olan ülkemizde kamping alanlarına yatırım yapmak işletmeciler için büyük oranda mantıklı ve karlı bir seçim. Son yıllarda özellikle yabancı ülkelerde yaygınlaşan Glamping turizmi ülkemizde de girişimciler arasında gelişmeye başladı. Peki Glamping turizmi nedir sorusunu kısaca açıklamak gerekirse, konforuna düşkün kamp sever ve tatilcilerin çadır, yatak gibi ekipmanlara gerek duymadan konakladıkları lüks kamp diyebiliriz. Yurt çadırları, bungalovlar, kulübeler ve jeodezik kubbe çadırlarda yatak, su, elektrik, buzdolabı ihtiyaçların var olması misafirleriniz için oldukça cazip oluyor.
Doğal güzelliklere zarar vermeden oluşturulacak kırsal turizm sürdürülebilir bir yaşam için klasik tatil anlayışını geride bırakacak gibi görünüyor. Eko turizm olarak adlandırılan kırsal turizm, Tarım ve Kırsal Kalkındırmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) bu alanda yürüttüğü destek projeleriyle de bu sektörü yaygınlaştırmaya imkan veriyor. Yeni bir girişim ile kamping alanı açmak veya hali hazırda kamp alanı işletmeciliği yaptığınız tesisinizi daha da geliştirerek konuklarınıza doğada eşsiz bir glamping kamp deneyimi sunmak için glamping otel oluşturma fikri hakkında bilinmesi gereken detayları bu içerikte bulabilirsiniz.
Konuklarım İçin Hangisi Daha İyi Bir Glamping Deneyimi Yaşatır?
Yeni turizm trendi glamping kamp ile, beş yıldızlı otellerde konaklamaktan sıkılan açık hava meraklılarına konfordan ödün vermeyen glamping alanları oluşturmalısınız. Peki konaklamaya gelen konuklarım için hangisi daha iyi bir glamping deneyimi yaşatır? Hangi glamping çadırı daha iyi diye düşünenler için şöyle açıklanabilir. Büyük yurt (oba) çadırları gerekli tesisat kurulumu ile göz alıcı olabilir, ancak bir oda konforunu tamamen sunmaz. Kulübeler ve bungalovlar da oldukça yaygınlaşan bir seçenek olmakla birlikte ahşap malzemenin daha çok bakım istemesi ilerleyen zamanlarda sorun teşkil edebiliyor. Ülkemiz için yeni diyebileceğimiz jeodezik kubbe yapı ciddi anlamda korunaklı olması ve görselliğiyle gerçekten dikkat çekici. Isı izolasyonu, havalandırma, dekorasyon gibi özellikleri bulundurması bakımından misafirlerinize eşşiz bir tatil deneyimi yaşatıyor. Jeodezik çadır ile ilgili detaylı bilgi için triDOMES Jeodezik Dome Çadır Ne İşe Yarar? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Glamping Açmak Maliyetli Mi?
Bina yapmanın en etkili yollarından biri olan jeodezik kubbe yapımı ucuz, montajı kolay ve yeri değiştirilebilir olmasıyla temel atma gerektirmiyor. Standart yapı inşaat gerektiren tatil köyü açmaya nazaran glamping açmak daha az maliyetli olduğundan girişimcilerin iştahını kabartıyor. Bu alandan ne kadar para kazanılacağı sunulan hizmetin kalitesinden geçiyor. Glamping turizmin gittikçe artacak trendi düşünüldüğünde glamping otele yapılan harcamaların birkaç yıl içinde fazlasıyla getirisi oluyor. Jeodezik kubbe yapımı ve kurulumu oldukça kompakt ve pratik olmasıyla zamandan tasarruf sağlıyor. Doğayla iç içe huzurlu ve sakin bir ortamda müşterilerinize verdiğiniz hizmet gerçekten eğlenceli bir yatırım oluyor.
Glamping Otel Açmak İçin Neler Gerekli?
Glamping turizminde işletmecilik yapmak standart kamping alanı açmaya göre farklı değildir. Türkiye kamp alanları haritasına bakılacak olursa ülkemiz oldukça çeşitlilik gösteriyor. Pek çok tarım arazisi, mera, doğal sit alanlar veya var olan mülk arazilerinin bu tip yatırımlara dönüştürülmesi mümkün.
Yatırımını farklı iş kollarında değerlendirmek, bu işe yeni başlamak isteyen kişilere yönelik olarak glamping otel açmak için neler gerekli olduğunu aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
- Kamping alanları yönetmeliğinde yer alan hususlara uymak Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından önem arz ediyor.
- Glamping otel işletmeciliğinin, kamp alanı işletmeciliğindeki gibi öncelikle kamp alanı açmak için gerekli izinlere sahip olunması gerekmekte. Bu konuda tek yetkili Kültür Ve Turizm Bakanlığı olduğundan kamping alanı ruhsatı olmayan işletmecilere ciddi maddi yaptırımlar ve alanın kapanması söz konusu.
- Var olan bir tarım arazisini glamping kamp alanına dönüştürmek için de mücavir alan sınırları içerisinde ise belediye, bu alanlar dışındaki tarım arazileri için ise özel il idarelerinden izin alınması isteniyor.
- Seçtiğiniz glamping alanının, tüm kamp alanı standartlarını barındırması gerekiyor.
İşletmeniz İçin Jeodezik Kubbe Fikirleri
Kendini tekrar eden mimari yapıların aksine jeodezik kubbeler, kalıplaşmış dört köşeli yapılardan bizleri uzaklaştırıyor. Fütüristik ve çevre dostu olmalarıyla işletmelere ciddi avantajlar da sağlıyor. Geometrik özelliğinden dolayı aerodinamik olması enerji tasarrufu sağlar ve ısıtması kolaydır. Deprem, fırtına gibi doğal afetlere daha dirençlidir. 360 derece şekilleri ışık kapasitesini arttırken, daha az malzeme gerektirmeleri sebebiyle daha ekonomiktir. Kolayca sökülüp yeri değiştirilebilir olmasıyla da işletmeye büyük katkılar sağlıyor. Huzurlu atmosfer ve doğanın güzellikleri içerisinde işinize yarayacak jeodezik kubbe fikirlerine bir göz atalım:
- Kamping alanınızda tek kişilik, 2 ya da daha fazla kişinin barınabileceği değişik çaplarda jeodezik kubbe yapılar oluşturabilirsiniz. Yatak, ısıtıcı, dolaplar ve ufak bir mutfak köşesiyle de konuklarınıza konforlu kamp deneyimi yaşatırsınız.
- Tuvalet, duş ve restoran kubbe gibi yapılar için farklı büyüklüklerde jeodezik kubbe çadır kurulumu ile mümkün. Konuklarınız için güzel bir yemek ortamı olacak.
- Tiyatro, konser gibi küçük organizasyonlar için tesisinize jeodezik kubbelerle muhteşem bir görsellik katabilirsiniz.
- Jeodezik kubbelerde yoga, pilates gibi spor etkinlikleri düzenleyebilirsiniz.
- Kubbe seralar oluşturarak tesisinizdeki meyve-sebze ihtiyaçlarınızı yetiştirebilirsiniz. Konuklarınız için de ciddi anlamda rahatlatıcı bir ortam sağlayacaktır.
- Farklı markalarla anlaşarak müşterilerinizin ilgisini çekebilecek ürünlerin tanıtımının yapılacağı pop-up mağazalar oluşturabilirsiniz.
- Çocukların hoş vakit geçirip oynayabileceği tırmanma ve oyun alanları inşa edebilirsiniz.
triDOMES jeodezik çadırlar ile kamping tesisinizde konuklarınız için istediğiniz doğal ve huzurlu atmosferi yaratmak çok kolay. Adresinize demonte olarak kargolanabilen ya da uzman ekibimizin yardımıyla Türkiye’de Avrupa standartlarında glamping oteller kurabilirsiniz.